Advocaat Jan De Man en zijn één tegen allen
De Antwerpse Jan De Man (71), advocaat tot en met, heeft een interessant boek geschreven, minstens gedicteerd. Over zijn leven zonder toga en met toga. Het is jammer dat hij er zo lang mee gewacht heeft. Het zou tien, twintig en dertig jaar geleden al interessant zijn geweest, zoals de boeken die confraters van hem geregeld publiceerden.
- Hij heeft dat nooit willen doen omdat, zo redeneert hij, al die dingen in de beslotenheid moeten blijven van een advocatenkantoor. Het is waar, ik heb hem vaak gehoord op het Hof van Assisen, pakweg honderdmaal want in zo veel assisenprocessen heeft hij gepleit. Alleen Jef Vermassen deed meer, maar daarom niet per se beter.
- Jan heeft te lang gewacht om in de media te komen. Hij hield zich vaak afzijdig, zelfs afkerig van de media en kon in de wandelgangen niet altijd de warmte tonen die in hem aanwezig is.
- Dat is veranderd toen hij, een paar jaar geleden, verscheen in de tv-serie ‘De Strafpleiters’, met een vijftal afleveringen waarin hij uitblonk met een nooit eerder bij hem geziene openhartigheid en kwetsbaarheid. ‘Le nouveau Jan De Man était arrivé’.
- In het verlengde van zijn tv-debuut is er het boek ‘Eén tegen Allen’, de strijd voor waarheid en rechtvaardigheid, uitgegeven bij Pelckmans. Ik heb het graag gelezen en er veel nuttige info uitgehaald, zeker wat data en namen betreft.
- Het boek gaat niet zo zeer over zijn assisenprocessen, daar wachten we op tot pagina 89. Het gaat meest over Jan De Man zélf. Zijn jeugd en de speciale omstandigheden daarvan, zijn eerste stappen in de advocatuur, tante Alice, het kantoor in Schoten, de doodsbedreigingen die hij kreeg, zijn korte politieke loopbaan die hem bijna burgemeester maakte, zijn vrouw Annemie, zijn zonen Bram en Jasper, zijn kleinkinderen Alec, Charlie en Felix, zijn passie voor het strafrecht, zowel hier als in de Verenigde Staten, zijn enorme bewondering voor grote Amerikaanse presidenten van deze tijd, en zijn kennis van het onderzoek naar de moord op John Kennedy. Ten bewijze daarvan de vele Amerikaanse quotes en citaten in het boek.
- Jan is in dit boek heel openhartig, zo kende ik hem niet. Bijna vanzelfsprekend is hij een groot voorstander van het Hof van Assisen en justitieministers hebben hem daarover advies gevraagd. Zijn grote zorg blijkt de trial by media te zijn. Hoe de media, in een systeem dat ze zelf niet meer de baas kunnen, geen onderscheid meer maken tussen geruchten, vermoedens, twijfels en zekerheden zodat er al veroordelingen zijn zonder proces. Vandaar de tweede titel van zijn boek ‘De strijd om waarheid en rechtvaardigheid’.
- Laat dit boek geen debuut en geen afscheid zijn. Hij heeft nog veel te vertellen.
Uitgeverij Pelckmans – Kalmthout
200 pagina’s