arrest
Neerpelt 2017Betaalmoord om geloof, geld en gat – Te stille klusjesman vermoordt woelige ex van dominante kasteelmadame om haar een plezier te doen


De laatste minuten van Roger Cleeren in vrijheid.

Marktdag in Tongeren, dus een kort debat over de strafmaat nadat beide beschuldigden eerder officieel tot moordenaars werden gedeclareerd.  *** Voor Roger Cleeren wordt bruto 30 jaar gevorderd. Voor Jouhara vindt de aanklager levenslange opsluiting gepast. Hij ziet geen verzachtende omstandigheden. Ze kan haar straf in Nederland uitzitten. *** De procedure is niet voleind. Bijna vanzelfsprekend dat het Hof van Cassatie er zal bijkomen. *** Bart Vosters uit Arendonk oogt virieler en rijper met de jaren, zijn pleidooien ook. Fenomenaal de wijze waarop Bart zijn cliënt Roger Cleeren typeert als brave mens, misleid en misbruikt door de wulpse Jouhara die virtueel zijn leidinggevende was, om tot de conclusie te komen dat een strafvordering van 30 jaar onaanvaardbaar hoog is. Bruto 20 jaar lijkt hem redelijk, wat overeenkomt met de termijn van de voorhechtenis van Cleeren. *** Sven Mary uit Bruxelles fluistert uit zijn repertoire een pleidooi pro Jouhara over het decorum van een straf als Nederlandse uit te zitten in een Belgisch of een Nederlands prison. Iets wat vanmorgen al langdurig werd toegelicht door aanklager Cédric Stuyck, maar was Sven nog onderweg. Sven vreest dat met de gevorderde strafmaat (levenslang) voor Jouhara, de vrouw nooit meer levend uit het prison komt. Voor de zoon van Jouhara vindt hij deze situatie vreselijk ‘want zij was een goede moeder’. ‘Leg zo geen zware straf op en doe het omwille van de zoon die ontredderd zal achterblijven.’ *** Het is dan finaal 23 jaar voor Cleeren en 26 jaar voor Jouhara geworden. *** Uit het arrest: “Met seks, bedreigingen en vage financiële beloftes was Jouhara erin geslaagd Roger te overhalen om zijn vriend en werkgever Marcel Van Hout dood te schieten. Dat getuigt van goedgelovigheid en naïviteit. De feiten, die gepaard gingen met nietsontziend geweld, zijn zwaarwichtig en getuigen van een verregaand normbesef en van een gebrek aan respect voor de fysieke integriteit van het slachtoffer. De feiten hebben onherstelbaar en onnoemelijk leed veroorzaakt bij de nabestaanden. Bij Roger werd geen acute psychologische stoornis vastgesteld en er bestaat geen gevaar dat hij opnieuw misdrijven zal plegen.” *** “Er wordt voor de strafbepaling voor de twee beschuldigden rekening gehouden met het tijdsverloop sedert de feiten, zonder te kijken naar de overschrijding van de redelijke termijn. Als gevolg van de coronacrisis liepen enkele onderzoeksmaatregelen negen maanden vertraging op. Voor Roger telden zijn gunstig strafverleden, oprechte spijt en voorbeeldig gedrag tijdens de detentie als verzachtende omstandigheden mee.” *** “…Jouhara had ook in België een blanco strafblad, maar in Nederland waren er veroordelingen voor o.m.diefstal. Bij Jouhara telden haar moeilijke jeugd mee en het feit dat ze zich de afgelopen vijf jaar voorbeeldig heeft gedragen.


Quintessence

De gouden klusjesman Roger Cleeren (Genk, 54) en de onweerstaanbare villamadame Jouhara Aboubouch (Eindhoven, 52), de ex van het slachtoffer, moesten zich verantwoorden voor de moord op de Nederlandse zakenman Marcel Van Hout (51) die dinsdagavond 21 november 2017 in zijn villa Grote Heide in Neerpelt bezweek aan twee kogels in het hoofd en de rug, van dichtbij afgevuurd.




Bart Vosters